Eläinkiropraktikko-nimikkeen käytöstä

Eläinkiropraktiikka on kiropraktiikan osa-alue, joka keskittyy eläinten hoitamiseen. Kiropraktiikka tutkii ja hoitaa tukirankaa sekä sen toiminnan vaikutusta koko kehoon. Hoidon tavoitteena on palauttaa ja ylläpitää nikamien normaali liikkuvuus ja siten saavuttaa ihanteellinen hermoston toiminta, jotta viestit aivojen ja elinten välillä pääsisivät liikkumaan esteettä. Kiropraktiikka ei ole tekniikka, vaan se on ammatti.

Eläinkiropraktikko on laillistettu kiropraktikko tai eläinlääkäri, jolla on hyväksytty jatkokoulutus eläinkiropraktiikasta. Eläinkiropraktikko-koulutukseen hyväksytään vain kiropraktikkoja tai eläinlääkäreitä. Koulutus koostuu vähintään 210 tunnista opetusta, joka jakautuu käytännön opetukseen (väh. 75 tuntia) ja teoriaopetukseen (väh.135 tuntia). Koulutuksessa perehdytään erityisesti hevos- ja koirakiropraktiikkaan. Koulutusta järjestetään tällä hetkellä mm. Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa kiropraktikon ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilölle, joka on suorittanut kyseiseen ammattiin johtavan koulutuksen (kiropraktiikan maisteriohjelma). Toistaiseksi kiropraktikon koulutusta tarjotaan vain ulkomailla. Toimintaa valvovat aluehallintovirastot  (AVI) sekä VALVIRA. Kuka tahansa voi tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden pätevyyden etu- ja sukunimellä VALVIRAn ylläpitämästä julkisesta tietopalvelusta Terhikki – rekisteristä (julkiterhikki.fi).

Ruokavirasto myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa eläinlääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilölle, joka on suorittanut eläinlääkärin ammattiin johtavan lääketieteellisen korkeakoulututkinnon, joko Suomessa tai ulkomailla. Toimintaa valvovat aluehallintovirastot (AVI) sekä Ruokavirasto. Kuka tahansa voi tarkistaa eläinlääkärin pätevyyden Eläinlääkärirekisterin julkisesta tietopalvelusta Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi/yritykset/elainlaakarit/elainlaakarirekisterit).

Toistaiseksi eläinkiropraktikko-nimike ei ole Suomessa virallisesti nimikesuojattu. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi sanoa olevansa eläinkiropraktikko ja tarjoavansa kiropraktista hoitoa eläimille johtaen näin kuluttajia harhaan. Suomen Eläinkiropraktikkoyhdistys ry (SEKY) ja Suomen Kiropraktikkoliitto ry huomauttaakin, että kiropraktikko-termin käyttäminen millään etuliitteellä (esim. eläin-, hevonen- tai koira-) on harhaan johtavaa ilman vaadittavaa eläinkiropraktikon koulutusta. Näiden nimikkeiden oikeaoppinen käyttö edellyttää eläinkiropraktikon koulutuksen suorittamista hyväksytysti sekä VALVIRAN ja Ruokaviraston myöntämää oikeutta harjoittaa kiropraktikon tai eläinlääkärin ammattia. SEKY ry:n suositus on, että eläinkiropraktikon ammattinimikettä käyttävät vain siis kiropraktikot ja eläinlääkärit, jotka ovat hyväksytysti  suorittaneet eläinkiropraktikon koulutuksen

Kiropraktiikka on tehokas ja hellä hoitomuoto, mutta väärin tehtynä sen vaikutukset voivat olla eläimelle haitallisia. SEKY ry:n yksi toimintatavoitteista on saada Eläinkiropraktikko-termi nimikesuojattua ja näin taata ja ylläpitää eläinkiropraktiikan hoitojen taso eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.  

 

Outi Holopainen
Puheenjohtaja
Suomen Eläinkiropraktikkoyhdistys ry

Juha Kaari
Puheenjohtaja
Suomen Kiropraktikkoliitto ry

 Lähteet:

www.valvira.fi

www.ruokavirasto.fi

www.kiropraktiikka.fi


Päivitetty 03/03/2023