Hevoset
Selkärankaongelmien tunnistaminen ja hoito
Ammattitaitoinen eläinkiropraktikko on koulutettu tunnistamaan ja hoitamaan subluksaatioita eli selkärangan nikamien liikevirheitä, joiden vaikutukset ulottuvat aina hermostoon asti. Ratsastajat, valmentajat, hevosen omistajat sekä esimerkiksi säännöllisesti hevosia hoitavat hevoshierojat pystyvät kuitenkin tarkkailemaan hevosen selkärangan ja lihasten kuntoa ja voivat arvioida, milloin hevonen tarvitsee apua.
Ratsastaja voi miettiä, onko hevosen suorituksessa tullut muutoksia, esiintyykö hevosella epätavallista tai vaihtelevaa ontumista tai muutoksia askellajeissa, onko satulassa suorassa istuminen hankalaa tai kuluvatko kengät toispuoleisesti? Hevosta kääntäessä voi seurata kääntyykö hevonen samoin molempiin suuntiin, tuleeko kaula yhtä pitkälle molemmin puolin venyteltäessä tai onko selässä mukava jousto kun sitä kevyesti painelee ylhäältä alaspäin?
Selän ja niskan kunnollinen toiminta on tärkeä perusta hevosen terveyden ja suorituskyvyn säilymiselle. Tästä syystä terveydenhoidon tulisi olla etusijalla jokaisella hevosen omistajalla. Oikein suoritettuna kiropraktinen hoito on tehokas keino ylläpitää hevosen terveyttä. Kiropraktiikka palauttaa nivelten normaalin liikeradan mahdollistaen hermoston optimaalisen toiminnan. Tämä taas on edellytys tasapainoiseen kehon toimintaan ja käyttöön ruoansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta lämmönsäätelyyn, koordinaatioon aina oikeanlaiseen biomekaniikkaan ja liikeratoihin saakka. Kiropraktiikka hoitaa myös oireita, mutta sen tärkein tehtävä on selvittää ja hoitaa ongelman syytä.
Kiropraktiikkaa voidaan tehdä kaikille hevosille lajista, iästä ja koosta riippumatta. Hoidolle on kuitenkin väliaikaisia esteitä, jotka on hyvä pitää mielessä:
- Hevosella on kuumetta tai se on kipulääkekuurilla
- Hevonen on vasta rokotettu (mielellään 7 päivää väliä)
- Hevosella on akuutti vamma, joka vaatii ensin ELL:n hoitoa
- Voimakas kiima
- Hevonen on juuri hierottu tai käsitelty jotenkin muuten (esim. piikitetty)
Kiropraktisen hoidon jälkeen hevoselle on hyvä antaa muutama vapaapäivä ja aloittaa treenit kevyellä liikutuksella. Samana päivänä hevosen voi liikuttaa kevyesti ennen hoitoa, mutta hoidon jälkeen hevosen tulisi antaa levätä ja liikkua vapaasti esimerkiksi tarhassa.
Parhaillaan kiropraktiikka on osa hevosen säännöllistä ylläpitävää hoitoa, joka ennaltaehkäisee ja vahvistaa hevosen suorituskykyä auttaen sitä pysymään terveenä ympäri vuoden.
Koirat
Selkärankaongelmien tunnistaminen ja hoito
Ammattitaitoinen eläinkiropraktikko on koulutettu tunnistamaan ja hoitamaan subluksaatioita eli selkärangan nikamien liikevirheitä, joiden vaikutukset ulottuvat aina hermostoon asti. Koiran omistajat, kasvattajat, kouluttajat, valmentajat ja muut säännöllisessä kontaktissa koiran kanssa olevat ammattilaiset kuten koirahierojat tai fysioterapeutit pystyvät kuitenkin tarkkailemaan koiran selkärangan ja lihasten kuntoa ja arvioida, milloin koira tarvitsee apua.
Omistaja voi miettiä, onko koiran liikkeissä tai käytökseen tullut muutoksia, esiintyykö koiralla epätavallista tai vaihtelevaa ontumista tai muita muutoksia askellajeissa, käveleekö koira vinossa tai kuluvatko sen kynnet epätasaisesti? Hyvät valmentajat ja kouluttajat myös huomaavat nopeasti, jos suorituksiin tulee yhtäkkiä muutoksia. Koiran selän jäykkyyttä voi seurata myös esimerkiksi leikkitilanteissa, kuinka kömpelöä tai toispuoleista leikki on. Selkää voi myös hellästi painella ylhäältä päin ja havannoida miten koira siihen reagoi – viestittääkö se kipua, yrittääkö se väistää kosketusta?
Tukirangan kunnollinen toiminta on tärkeä perusta koiran terveyden, liikkuvuuden ja suorituskyvyn säilymiselle. Tästä syystä terveyden hoidon tulisi olla etusijalla jokaisella koiran omistajalla. Oikein suoritettuna kiropraktinen hoito on tehokas keino ylläpitää koiran terveyttä. Kiropraktiikka palauttaa nivelten normaalin liikeradan mahdollistaen hermoston optimaalisen toiminnan. Tämän vuoksi kiropraktiikka ei pelkästään hoida koiran selkärangan ja nivelten liikkuvuutta, vaan vaikuttaa koko eläimen hyvinvointiin. Se on täydentävä hoitomuoto, joka tarjoaa uusia ratkaisuja koirien biomekaanisille, neurologisille ja käyttäytymiseen pohjautuville ongelmille perinteisen eläinlääketieteen rinnalla. Kiropraktiikasta saa apua useisiin ongelmiin, mutta sen tärkein tehtävä on selvittää ja hoitaa mistä oireet ovat peräisin.
Kiropraktiikkaa voidaan tehdä kaikille koirille roduista, iästä ja koosta riippumatta. Hoidolle on kuitenkin väliaikaisia esteitä, jotka on hyvä pitää mielessä:
- Koiralla on kuumetta, se oksentelee tai on kipulääkekuurilla
- Koira on vasta rokotettu (mielellään 7 päivää väliä)
- Koiralla on akuutti vamma, joka vaatii ensin ELL:n hoitoa
- Koira on juuri hierottu tai käsitelty jotenkin muuten (esim. piikitetty)
Kiropraktisen hoidon jälkeen koiralle on hyvä antaa vapaapäivä ja aloittaa esimerkiksi treenit vasta parin päivän päästä. Koira voi syödä normaalisti ennen hoitoa, ja hoidon jälkeen koiran tulisi tarjota vettä ja antaa sen levätä, jos se sitä haluaa.
Parhaillaan kiropraktiikka on osa koiran säännöllistä ylläpitävää hoitoa, joka ennaltaehkäisee ja kasvattaa koiran suorituskykyä auttaen sitä pysymään terveenä ympäri vuoden.
Lisätietoa ja artikkeleita
Tästä löydät muutamia eläinkiropraktiikkaan liittyviä nettisivuja:
Options for Animals – tietoa eläinkiropraktiikasta
https://optionsforanimals.com/animal-owners/
International Veterinary Chiropractic Association (IVCA) – tietoa eläinkiropraktiikasta
https://ivca.de/about-us/chiropractic/
British Veterinary Chiropractic Association (BVCA) – tietoa eläinkiropraktiikasta
http://bvca-uk.org/veterinary-chiropractic/
International Association of Veterinary Chiropractic – tietoa eläinkiropraktiikasta
https://i-a-v-c.com/en/academy/animal-chiropractic
Tieteellisiä julkaisuja tutkimuksia liittyen eläinkiropraktiikkaan:
Hevoset
Equine Performance and Autonomic Nervous System Improvement After Joint Manipulation:
A Case Study
K.McQueen
S. E.Urban
T .McQueen
First published: September 2017
Efficacy of spinal manipulation flexibility and stiffness in horses: a randomised clinical trial
K. HAUSSLER
E. MARTIN
E. HILL
First published: November 2010
Effect of chiropractic manipulations on the kinematics of back and limbs in horses with clinically diagnosed back problems
B. GOMEZ ALVAREZ
JJ. L’AMI
D. MOFFATT
W. BACK
PR. van WEEREN
First published: January 2010
Chiropractic Evaluation and Management
K.K. Haussler
First published: April 1999
Clinical Application of Chiropractic in the Equine Practice (back pain, visceral pain, and lameness)
D. Eschbach
Published in Options for Animals: February 2019
Koirat
Reversal of Paraplegia Secondary to Intervertebral Disc Disease in 24 Canines with Vertebral Subluxation: A Retrospective Analysis of Outcomes Following Chiropractic
C. Cole
G. Tully
First published: November 2018
Chiropractic abnormalities of the lumbar spine significantly associated with urinary incontinence and retention in dogs
R. Thude
First published: December 2015
The Role of Physical Manipulation (Chiropractic) in Canine Rehabilitation
(Chapter 23 in book: Canine Sports Medicine and Rehabilitation)
C. Jurek
First published: April 2013