Mitä on virheellinen biomekaniikka?
Selkänikaman toiminnallinen virhe tai fasettinivelen rajoittunut liikerata aiheuttavat virheellistä biomekaniikkaa ja aineenvaihduntaa. Tämä vähentää selän joustavuutta ja vaikuttaa suorituskykyyn sekä aiheuttaa lisääntynyttä jäykkyyttä ja lihasjännitystä. Rajoittunut liike kahden nikaman välillä voi vaikuttaa selkärangasta lähteviin hermopareihin. Muutos hermoston toiminnassa voi johtaa katkoksiin tiedonkulussa. Tämän tiedonkulun toiminta on edellytys kehon ja lihasten vuorovaikutukselle. Jokainen liike, pienestä hännän heiluttamisesta monimutkaiseen agility-suoritukseen, on mahdollista lihaskoordinaation ansiosta. Jos lihasten toimintaa ohjaavien hermojen toiminta vaikeutuu, myös koordinaatio häiriintyy.
Virheellinen biomekaniikka voi koiralla ilmetä monenlaisina oireina, joista tavallisin on kipu. Koira oireilee selkäkipunsa usein asennollaan tai kieltäytymällä ns. ”työnteosta”. Koira pyrkii kompensoimaan kipua muuttamalla asentoaan tai tapaansa liikkua. Tämä johtaa kuitenkin usein muihin ongelmiin kuten esimerkiksi muutoksiin nivelissä.
Alla oleva lista ei ole täydellinen, mutta se osoittaa kuinka monilla tavoilla selkärangan ongelmat voivat vaikuttaa koiran kehoon:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koiran tukirangan ongelmat
Koiralla tukiranka joutuu koetukselle monista asioista, kuten meillä ihmisilläkin. Koiran selkä voi rasittua kasvu- ja rakennehäiriöistä tai rotuperäisistä ongelmista, mutta myös luonnollisesti liiallisesta/vääränlaisesta tai liian vähäisestä liikunnasta, puutteellisesta lihaskunnosta, ylipainosta ja esimerkiksi erilaisten loukkaantumisten seurauksena. Alla on listattu muutamia yleisimpiä koirien tukirankaa kuormittavia rakenteellisia tekijöitä.
Lonkan kasvuhäiriöt
Nämä ovat lisääntyneet monilla keskikokoisilla ja isoilla koiraroduilla, ja ne vaikuttavat olennaisesti takajalkojen lihaksiston kehitykseen ja toimintaan. Myös pienillä koiraroduilla lonkan kasvuhäiriöt ovat mahdollisia. Usein lonkan kasvuhäiriöt ovat perinnöllisiä, mutta lonkissa voi esiintyä ryhtivirheitä myös leikin, loukkaantumisten tai esimerkiksi syntymän johdosta.
Nivelrikko
Nivelrikkoa esiintyy yleisemmin vanhemmilla koirilla, mutta myös perintötekijöiden vaikutuksesta myös nuoremmilla koirilla voi olla sitä. Nivelrikko aiheuttaa usein liikkeiden toispuoleisuutta ja lihasten kompensoitumista sekä eriasteista jäykkyyttä ja kipua.
Ristisidevauriot
Näitä esiintyy niin pienillä kuin isoillakin koiraroduilla ja etenkin koirilla, joilla on suorat tai taaksepäin kaltevat takakulmat. Perintötekijät ja ikä lisäävät riskiä, samoin ylipaino ja kilpirauhasongelmat. Ristisidevauriot ovat usein osittaisia ennen varsinaista pettämistä ja siksi polvea tukevien rakenteiden oikeanlainen toiminta olisikin ensiarvoisen tärkeää. Löysä polvinivel altistuu nopeammin nivelrikolle kun rustopinnat vaurioituvat.
Selkäongelmat
Tyypillisiä koirien selkäongelmia ovat välilevyongelmat, spondyloosit, puolinikamat ja välimuotoiset lanne-ristinikamat. Tietyt rodut kuten mäyräkoirat, tiibetinspanielit, corgit ja saksanpaimenkoirat ovat alttiita välilevyperäisiin ongelmiin. Koiran rakenne (pitkä selkä, lyhyet jalat) vaikuttaa välilevy- ongelmien syntyyn, mutta myös ylipaino lisää sen riskiä. Spondyloosi on yleensä iän tuoma ongelma, jossa selkänikamien välille kehittyy luupiikkejä tai siltoja. Puolinikamat (hemivertebra) ja välimuotoiset lanne-ristinikamat ovat synnynnäisiä epämuodostumia, joita voi esiintyä kaikissa koiraroduissa. Nämä kaikki selän ongelmat aiheuttavat yleensä jäykkyyttä, eriasteista kipua ja muutoksia koiran normaaliin biomekaniikkaan.
Brakykefaalisten rotujen rakenteelliset ongelmat
Brakykefaalisten eli lyhyt kalloisten koirien ongelmat liittyvät yleensä hengitystiehyeihin, suolistoon ja tukirankaan (puolinikamia, lonkkavikoja). Nämä ongelmat johtuvat perintötekijöistä ja niiden voimakkuus vaihtelee yksilöittäin. Tyypillisimpiä brakykefaalisia koirarotuja ovat englannin – ja ranskanbulldogit sekä mopsit, mutta myös monissa muissa koiraroduissa on havaittu brakykefaalisia piirteitä (mm. bokserit, shih tzut, bostoninterrierit, kiinanpalatsikoirat, staffordshirenbullterrierit, shar peit, chow chowt, bullmastiffit, cavalier kingcharlesinspanielit).
Muita yleisiä syitä tukirangan ongelmiin
Rakenteelliset ongelmat vaikuttavat koiran tukirankaan, mutta myös jokapäiväisestä elämästä löytyy tekijöitä, jotka kuormittavat koiran selkärankaa sekä biomekaniikkaa. Alla on listattu näistä yleisimpiä.
TRAUMA
- Liukastumiset, tippumiset, kaatumiset ja muut loukkaantumiset
TALUTUSHIHNAT JA VALJAAT
- Riippuen miten koira kulkee hihnassa tai valjaissa, se voi aiheuttaa ongelmia ylä- ja alaniskaan, rintarankaan ja kylkiluihin
SUORITUKSET
- Jokainen liikuntasuoritus rasittaa rankaa omalla tavallaan, etenkin jos biomekaniikka ei toimi oikein
TILAN/LIIKUNNAN PUUTE
- Liian pieni tila koiralle voi estää sitä liikkumasta ja venyttelemästä. Myös koirille on taattava riittävä päivittäinen liikunta, että keho pysyy notkeana ja toimintakuntoisena
PERINTÖTEKIJÄT
- Esim. lonkkien kasvuhäiriöt, ristisiteiden ja hengitystiehyeiden ongelmat
KILPAILUT
- Toistuvat, samankaltaiset suoritukset kuormittavat koiran kehoa ja saattavat aiheuttaa mikrotraumoja. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa revähdyksiin ja venähdyksiin ja myös isompiin loukkaantumisiin kun rakenteet heikentyvät toistuvasta kuormituksesta
KYNNET
- Liian pitkät kynnet muuttavat varpaiden liikerataa, joka heijastuu raajojen kautta selkärangan biomekaniikkaan asti
YLIPAINO
- Ylipaino laittaa selän rakenteet rasitukselle, puhumattakaan aineenvaihdunnallisista muutoksista. Myös lihaskunto usein heikkenee ylipainon myötä, joka lisää rangan kuormitusta
NARKOOSI
- Nukutuksen jälkeen koira saattaa olla epävakaa ja menettää tasapainonsa
SYNNYTYS
- Synnytykset voivat aiheuttaa ongelmia sekä nartulle että pennuille
IKÄ
- Ikääntyminen lisää sekä pienten että isojen selkärangan ongelmien oireita
SUUN, HAMPAIDEN JA PURENNAN KUNTO
- Hoitamattomana hampaiden huono hygienia voi myös vaikuttaa tukirankaan (niskat, kaularanka ja leukanivelet)
HARRASTE- JA TYÖKOIRAT
Erityyppisissä harraste- ja työkoira tehtävissä koiran keho joutuu usein rasituksiin, joihin se ei ole tottunut mutta joihin se sopeutuu. Tärkeää olisikin valmistaa ja vahvistaa koiran kehoa niin, että sen biomekaniikka, koordinaatio ja tasapaino sekä lihaskunto kestävät sille asetetut vaatimukset. Näin voidaan ennaltaehkäistä loukkaantumisia ja pidentää koiran harrasteikää sekä parantaa sen elämänlaatua. Tyypillisiä ongelmia näillä koirilla ovat eriasteiset ristisidevauriot, ongelmat lavoissa, lihasrevähdykset tai nivelsidevenähdykset,varpaiden vääntymiset, toispuoleiset asennot sekä mahdollinen henkinen kuormitus. Alla olevia koiria olisikin hyvä tarkistaa ja hoitaa säännöllisesti:
AGILITY-, FLYBALL JA FRISBEE- KOIRAT, KISAAVAT VINTTIKOIRAT
VALJAKKOURHEILUKOIRAT
TOKO-, NÄYTTELY-, PALVELU- JA TYÖKOIRAT
METSÄSTYSKOIRAT